Autobanden zoeken
Afspraak maken
Onderhouds­offerte

Onderhoudsofferte

Het aanvragen van een onderhoudsofferte bij Premio biedt transparantie, professionele service, kostenbesparing op de lange termijn, garantie en gemak. Het is een verstandige keuze om ervoor te zorgen dat je voertuig goed wordt onderhouden en om onverwachte problemen te voorkomen.

Winterbandenwetgeving in Europese wintersportbestemmingen

Er is niet één Europese winterbandenwetgeving. Elk land heeft zijn eigen wetgeving als het aankomt op een verplichting voor winterbanden. Hieronder kun je per land lezen aan welke verplichtingen u moet voldoen.

Oostenrijk

 

Winterbanden
Verplicht bij winterse omstandigheden (sneeuw, natte sneeuw of ijs) van 1 november t/m 15 april. De minimale profieldiepte voor winterbanden is 4,0 mm. Als alternatief zijn sneeuwkettingen op de aangedreven as(sen) ook toegestaan als de wegen met een sneeuw- of ijslaag zijn bedekt. Boetes kunnen in Oostenrijk hoog oplopen, van € 35,- tot € 5.000,-.

 

Sneeuwkettingen
Verplicht bij bord en aan boord voor de aangedreven as(sen), van 1 november t/m 15 april. De maximum snelheid is 50 km/u. Sneeuwkettingen moeten voldoen aan de Oostenrijkse Ö-Norm: V5117 (voor personenwagens). Producten uit landen die lid zijn van de Europese Unie en voorzien van een CE-nummer zijn ook toegestaan. Systemen ‘Nichtketten’ die vallen onder norm V5121 zijn niet toegestaan als alternatief voor sneeuwkettingen.

Winterbandenwetgeving Oostenrijk

Frankrijk

Winterbanden zijn in Frankrijk verplicht bij bord.  De wettelijke minimale profieldiepte is voor winterbanden hetzelfde als voor zomerbanden, namelijk 1,6mm.

Let op! Ook als er geen bord staat, kan bij een aanrijding schuld worden toegewezen.

 

Sneeuwkettingen
Het is in Frankrijk niet verplicht om sneeuwkettingen aan boord te hebben. Op besneeuwde wegen zijn kettingen toegestaan, zelfs ongeacht welke periode.

Let op! Op de Franse toegangsweg naar de Mont-Blanc-tunnel is het wel verplicht om sneeuwkettingen aan boord te hebben van 1 oktober t/m 30 april.

Op sommige bergpassen zijn sneeuwkettingen verplicht op de aangedreven as  Dit wordt aangegeven met het bord ‘B26’ ‘Chaînes à neige obligatoires’. Na het bord ‘B44’ vervalt de verplichting. De maximum snelheid is dan beperkt 50 km/u.

Het aantal kettingen is niet precies omschreven. Artikel 9 van het arrest van 18 juli 1985 luidt: ‘afneembare antislipsystemen moeten het vertrek, de besturing en de afremming van het voertuig garanderen’. Bij het gebruik van bandensokken in plaats van kettingen moet er in de auto een sticker ‘Certifié Équipement Spécial’ aanwezig zijn.

Winterbandenwetgeving Frankrijk

Winterbandenwetgeving Italië

Winterbanden zijn in Italië verplicht bij verkeersbord van 15 november t/m 15 april. De minimale wettelijke profieldiepte voor winterbanden is 1,6 mm.  Daarnaast kunnen er  in deze periode per regio verschillen tot verplichting zijn.

Let op: In het Aostadal zijn winterbanden of sneeuwkettingen verplicht van 15 oktober t/m 15 april.

Ook als er geen bord staat, kan bij aanrijding medeschuld worden toegewezen. Als alternatief zijn zomerbanden met sneeuwkettingen mogelijk. De sneeuwkettingen moeten wel aan boord van het voertuig aanwezig zijn.

Van 15 mei t/m 15 oktober zijn winterbanden met een lager snelheidssymbool dan de maximum snelheid van het voertuig in heel Italië verboden. Er worden forse boetes gegeven van € 419 tot € 1.682 en ook kan het kentekenbewijs worden ingevorderd.

 

Sneeuwkettingen
Ook sneeuwkettingen zijn in Italië verplicht bij bord en daarnaast verplicht aan boord wanneer u op zomerbanden rijdt van 15 november t/m 15 april. De sneeuwkettingen moeten CUNA-gekeurd zijn.

Winterbandenwetgeving Italie

Winterbandenwetgeving Duitsland

Winterbanden
Verplicht bij winterse omstandigheden (ijzel, samengepakte sneeuw, smeltende sneeuw en gladheid door ijs en rijp). Aanhangers en caravans vallen buiten deze verplichting. Bij ongeschikte banden onder het voertuig bedraagt de boete € 60,- en bij hindering van het overige verkeer € 80,-. Bovendien kan betrokkenheid bij een verkeersongeval, buiten de eigen schuld, leiden tot medeaansprakelijkheid. Wettelijke minimale profieldiepte 1,6 mm voor zomer- en winterbanden (4,0 mm aanbevolen voor winterbanden).

Let op! Nieuwe winterbandenwetgeving in Duitsland per 1 januari 2018
De Duitse wetgeving maakt onderscheid tussen banden die voor en vanaf 1 januari 2018 zijn geproduceerd met betrekking tot het sneeuwvloksymbool en de M+S codering.

Een band van voor 2018 is volgens de Duitse wet een winterband als die voorzien is van een M+S-codering (Modder en Sneeuw) op de zijkant. Deze banden worden nog tot 30 september 2024 als winterband aangemerkt. Daarna voldoen ze als winterband niet meer aan de Duitse wetgeving.

Een winter- of vierseizoenenband die is geproduceerd vanaf 1 januari 2018 moet een sneeuwvloksymbool op de zijkant hebben om wettelijk als winterband te worden aangemerkt. Alleen een M+S-codering voldoet dus niet.

De productiedatum van een band herken je aan de zogenaamde DOT-code

Sneeuwkettingen
Verplicht bij bord voor de aangedreven as(sen). Sneeuwkettingen moeten TüV gekeurd zijn. Aanhangers moeten ook voorzien zijn van sneeuwkettingen als het trekkende voertuig hiermee is uitgerust. De maximum snelheid is 50 km/u.

Winterbandenwetgeving Duitsland

Winterbandenwetgeving Zwitserland

Winterbanden
Winterbanden zijn in Zwitserland enkel verplicht bij bord.  Echter ook als er geen bord staat, kan bij aanrijding schuld worden toegewezen. Bovendien als een voertuig zonder winterbanden rijdt en daardoor het overige verkeer hindert, kan de politie hiervoor een boete uitdelen. De wettelijke minimale profieldiepte voor winterbanden is 4,0 mm.

 

Sneeuwkettingen
Verplicht bij bord voor de aangedreven as(sen). De maximum snelheid is dan beperkt tot 50 km/u. De kettingen moeten door het Federale Agentschap van de Wegen goedgekeurd zijn. Systemen van textiel zijn in Zwitserland niet toegstaan als alternatief voor sneeuwkettingen.

Winterbandenwetgeving Zwitserland

Winterbandenwetgeving Tsjechië

Winterbanden
In Tsjechië zijn winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden (sneeuw, natte sneeuw of ijs) in de periode van 1 november t/m 31 maart. En op bepaalde wegen als dit met een bord wordt aangegeven in de periode van 1 november t/m 30 april. De minimale profieldiepte voor winterbanden is 4,0 mm.

Sneeuwkettingen
Verplicht bij bord (vooral in bergachtige gebieden) voor de aangedreven as(sen). Bij een combinatievoertuig zijn twee paar kettingen verplicht. De maximum snelheid is bij gebruik van sneeuwkettingen beperkt tot 50 km/u.

Winterbandenwetgeving Tsjechie

Winterbandenwetgeving Luxemburg

Winterbanden
Verplicht bij winterse omstandigheden (ijzel, samengepakte sneeuw, smeltende sneeuw en gladheid door ijs en rijp). De wettelijke minimale profieldiepte zijn voor winterbanden hetzelfde als voor zomerbanden, namelijk 1,6 mm.

De boete voor overtreding bedraagt € 49,-. Echter bij hindering van het overige verkeer wordt de boete verhoogd naar € 74,-.

Let op! Van 1 april t/m 29 oktober zijn winterbanden met een lager snelheidssymbool dan de maximum snelheid van het voertuig verboden. 

Sneeuwkettingen zijn niet verplicht in Luxemburg.

Winterbandenwetgeving Luxemburg

Winterbandenwetgeving Slovenië

Winterbanden
Verplicht van 15 november t/m 15 maart bij winterse weersomstandigheden (sneeuw, natte sneeuw of ijs). Zomerbanden met meer dan 3 mm restprofiel in combinatie met sneeuwkettingen zijn ook toegestaan. Buiten de genoemde periode kan ook de verplichting voor winterbanden of sneeuwkettingen worden toegepast. De wettelijke minimale profieldiepte voor winterbanden is 3,0 mm.

 

Sneeuwkettingen
U bent verplicht sneeuwkettingen aan boord te hebben van 15 november t/m 15 maart. Het gebruik van neeuwkettingen is alleen toegestaan bij met sneeuw of ijs bedekte wegen. De maximum snelheid is dan beperkt tot 50 km/u. Voertuigen met vier permanent aangedreven wielen moeten worden uitgerust met kettingen op de achterste as.

Winterbandenwetgeving Slovenie

Winterbandenwetgeving Noorwegen

Winterbanden
Vij winterse omstandigheden (sneeuw, natte sneeuw of ijs) zijn winterbanden verplicht in de periode van 1 november t/m de eerste maandag na Pasen. In het noordelijke deel (Finnmark, Nordland en Troms) van Noorwegen geldt dit voor de periode 15 oktober tot en met 30 april. De wettelijke minimale profieldiepte voor winterbanden is 3,0 mm.

 

Let op! All-seasonbanden worden niet als winterband gezien.

 

Lokale autoriteiten hanteren een lijst om te bepalen of een band wordt gezien als een winterband specifiek voor de aangedreven as(sen). Vraag uw Premio Banden en Autoservice expert voor meer informatie.

Sneeuwkettingen
Zijn toegestaan van 1 november t/m de eerste maandag na Pasen. Buiten deze periode mogen kettingen gebruikt worden als de weersomstandigheden het vereisen. In Finnmark, Nordland en Troms is het gebruik toegestaan van 15 oktober tot en met 30 april.

Winterbandenwetgeving Noorwegen

Winterbandenwetgeving Zweden

Winterbanden
Verplicht bij winterse omstandigheden (sneeuw, natte sneeuw of ijs), van 1 december t/m 31 maart. Verplichting geldt ook voor getrokken materieel zoals aanhangwagens. De wettelijke minimale profieldiepte voor winterbanden is 3,0 mm.

 

Let op! Allseasonbanden worden niet als winterband gezien.

Lokale autoriteiten hanteren een lijst om te bepalen of een band wordt gezien als een winterband specifiek voor de aangedreven as(sen). Vraag je Premio Banden en Autoservice expert voor meer informatie.

 

Sneeuwkettingen
Het is niet verplicht om sneeuwkettingen aan boord van uw voertuig te hebben. Sneeuwkettingen kunnen op de aangedreven as(sen) worden gebruikt als alternatief voor winterbanden. Bij voorwielaandrijving moeten er ook op de achteras sneeuwkettingen zijn gemonteerd.

Winterbandenwetgeving Zweden