Autobanden zoeken
Afspraak maken
Onderhouds­offerte

Onderhoudsofferte

Het aanvragen van een onderhoudsofferte bij Premio biedt transparantie, professionele service, kostenbesparing op de lange termijn, garantie en gemak. Het is een verstandige keuze om ervoor te zorgen dat je voertuig goed wordt onderhouden en om onverwachte problemen te voorkomen.

Velgmaten

Fabrikanten maken een ruim assortiment verschillende merken en modellen velgen waardoor de keuze meestal groot is. Laat u altijd goed adviseren over het merk en zorg er voor dat u altijd een velg koopt met een EU-keurmerk. Dan weet je zeker dat deze ook aan de eisen voldoet qua kwaliteit en belasting.

Er zijn veel verschillende maten velgen. Er zijn een aantal afmetingen van de velg waar u rekening mee moeten houden wanneer u velgen kopen gaat. Als u hier geen rekening mee houdt is de kans groot dat de velg niet past, de band niet past of het wiel aanloopt in de wielkast. De mogelijkheden van wielen staat o.a. in het boekje van de auto en is natuurlijk na te vragen bij Premio Banden en Autoservice.

Hieronder leggen we de afmetingen van een velg uit. Om het wat overzichtelijker te maken hebben we een voorbeeldafmeting genomen: 8Jx17 ET45 5×115

De breedte

De combinatie 8J geeft de breedte van de velg aan. Het cijfer wordt weergegeven in inches. 1 inch is gelijk aan 2,54 centimeter. 8J houdt dus in dat de velg een breedte heeft van 20.32 centimeter. Houdt er rekening mee dat de breedte van de velg niets te maken heeft met de breedte van de band.

Om precies te weten hoe breed de velg is, is het nodig om aan beide kanten een halve inch op te tellen. Zo weet u de wat de breedte tussen de opstaande velg-randen is. In ons voorbeeld is dat 22,86 centimeter.

De diameter

De diameter van de velg wordt aangegeven met een cijfer. In ons voorbeeld is dat het cijfer 17. Dit betekent dat de diameter van onze velg 17 inch zijn. Tegenwoordig wordt het steeds populairder om met grote velgen te rijden. Bijvoorbeeld 19 inch banden.

De ET – waarde

De ET-waarde geeft aan hoever een wiel naar binnen valt of naar buiten steekt in de wielkast. Hoe lager de ET waarde, hoe meer het wiel naar buiten steekt. Heeft u een hoge ET waarde dan valt de band dus naar binnen. De standaard ET-waarde van de wielophanging in ons voorbeeld is 45. Wanneer wij een velg kopen met een ET-waarde van 35 en die onder die auto monteren dan komt het wiel ongeveer 10 millimeter verder naar buiten te staan.

De steek

De volgende combinatie, 5×115, staat voor de steek. Het eerste getal, bij ons het nummer 5, geeft aan hoeveel boutgaten er aanwezig zijn. De meeste velgen hebben 5 of 4 boutgaten. Het cijfer dat daarna komt, het cijfer 115, staat voor de steekdiameter in millimeter. Dit cijfer geeft aan hoeveel ruimte er tussen de boutgaten in zit.

Velgmaten GoodYear

De naaf

In de velg zit in het midden een gat. Dit wordt de naaf genoemd. De diameter daarvan wordt aangegeven in diameters. Dankzij centreer-ringen zijn velgen op meerdere automodellen te monteren. De naaf-dikte veranderd namelijk bij ieder model. De centreer-ring vult het verschil op. Daardoor komt de velg in het midden.

In sommige gevallen wordt de naaf-diameter aangegeven. In ons voorbeeld is dat echter niet zo.

Velgenmaat - de naaf