Autobanden zoeken
Afspraak maken
Onderhouds­offerte

Onderhoudsofferte

Het aanvragen van een onderhoudsofferte bij Premio biedt transparantie, professionele service, kostenbesparing op de lange termijn, garantie en gemak. Het is een verstandige keuze om ervoor te zorgen dat je voertuig goed wordt onderhouden en om onverwachte problemen te voorkomen.

Wat is een APK?

De Algemene Periodieke Keuring of APK is een in Europa wettelijk verplichte autokeuring ter bevordering van de verkeersveiligheid en ter bescherming van het milieu. In Nederland staat de keuringsplicht beschreven in de Wegenverkeerswet 1994 en daarvan afgeleide regelingen. Volgens deze regelgeving moet u uw personenauto, bedrijfsauto of aanhangwagen jaarlijks of om de twee jaar laten keuren. De periode is afhankelijk van de auto, de datum dat deze voor het eerst op de weg is toegelaten, én het soort brandstof. Zware bedrijfsauto’s, aanhangwagens en sommige speciale voertuigen moeten elk jaar worden gekeurd vanaf het moment dat ze nieuw op de weg worden toegelaten.

Let op: Deze keuring is een momentopname en geeft geen garantie dat uw voertuig de rest van het jaar veilig blijft om mee te rijden. Het is dus niet zo dat u een jaar lang geen onderhoud hoeft te plegen! Regelmatige controle en onderhoud van uw voertuig blijft dus belangrijk.

Wanneer moet uw auto naar de APK

Voor de verschillende groepen auto’s zijn er verschillende regels over de APK keuring. We onderscheiden:

  1. Personenwagens en lichte bedrijfswagens van minder dan 3500 kg op benzine
  2. Personenwagens en lichte bedrijfswagens op diesel of LPG
  3. Personenwagens en bedrijfswagens zwaarder dan 3500 kg
  4. APK caravan of camper
  5. Oldtimers

Als een personenauto of lichte bedrijfsauto (tot 3.500 kg) al eerder is goedgekeurd, kunt u uitgaan van de datum vermeld op het APK-keuringsrapport. Dit hebt u bij de vorige keuring meegekregen. Vóór of op deze datum moet de auto opnieuw goedgekeurd zijn. Ook kunt u uw vervaldatum checken bij de RDW.

Een APK voor personenwagens en lichte bedrijfswagens van minder dan 3500 kg op benzine
Voor de personenwagens en lichte bedrijfswagens op benzine geldt het volgende; 4-2-2-1. Dit betekent dat de eerste keuring 4 jaar, de tweede keuring 2 jaar, de derde keuring 2 jaar en de vierde keuring 1 jaar geldig is. Alle daaropvolgende keuringen zijn 1 jaar geldig.

APK voor personenwagens en lichte bedrijfswagens op diesel of LPG
Voor de groep met diesel en LPG motoren geldt; 3-1-1. De eerste keuring is 3 jaar geldig, de volgende keuring 1 jaar en de daaropvolgende keuringen zijn ook allemaal 1 jaar geldig.

De APK voor personenwagens en bedrijfswagens zwaarder dan 3500 kg
Voor personenwagens en bedrijfswagens zwaarder dan 3500 kg geldt dat ze elk jaar een keuring moeten ondergaan.

Controle, APK

APK Caravan of camper
Een camper is wettelijk verplicht om een APK keuring te ondergaan. Bij een caravan is dit niet het geval. Deze hoeft u niet te laten keuren, maar een grondige check op zijn tijd is wel verstandig.
Een camper valt onder de wet van personen- en bedrijfswagens. De keuringsfrequentie ligt aan het gewicht en de brandstof van uw caravan.

En natuurlijk de APK voor Oldtimers
Voor de APK oldtimers zijn de voertuigen opgedeeld in 2 groepen; oldtimers van voor 1960 en oldtimers ouder dan 30 jaar. De oldtimers van voor 1960 hebben een vrijstelling voor de keuring. Oldtimers ouder dan 30 jaar moeten om de 2 jaar gekeurd worden.

Tip; Laat uw oldtimer toch elk jaar keuren, of kijk zelf elk jaar uw auto grondig na. U ziet dan eerder gebreken aan de oldtimer. Dit heeft als voordeel dat de gebreken meestal goedkoper te repareren zijn.

APK,CHECKLIST KEURING

Wat wordt gecontroleerd bij een APK?

Tijdens de algemene periodieke keuring wordt uw auto gecontroleerd op verkeersveiligheid, milieu en registratie. Bij de garage wordt uw auto beoordeeld op het gebied van:

    • Verkeersveiligheid Remmen, wielophanging, schokdempers, banden, stuurinrichting, verlichting en carrosserie.
    • Milieu Uitstoot van uitlaatgassen.
    • Registratie Kilometerstand, het voertuigbewijs, voertuigidentificatienummer en de gebruikte brandstof.

Hoelang duurt een APK?

Gemiddeld duurt de keuring ongeveer anderhalf uur. Hierbij wordt de nabespreking en advies bijgerekend. Aangezien een persoonlijk advies meer zegt dan een rapport, is het aan te raden om aanwezig te zijn bij de keuring. Ook kunt u eventueel vragen kwijt.

Mocht u niet aanwezig kunnen of willen zijn bij de keuring, wordt uw voertuig gekeurd en wordt u na afloop daarvan gebeld. De eerste werkdag na de keuring ontvangt u het rapport per mail.

Wat kost een APK?

Vraag bij uw dichtstbijzijnde vestiging naar de scherpe tarieven voor een APK keuring.