Autobanden zoeken
Afspraak maken
Onderhouds­offerte

Onderhoudsofferte

Het aanvragen van een onderhoudsofferte bij Premio biedt transparantie, professionele service, kostenbesparing op de lange termijn, garantie en gemak. Het is een verstandige keuze om ervoor te zorgen dat je voertuig goed wordt onderhouden en om onverwachte problemen te voorkomen.

Centreerringen – Beek

Centreerringen voor velgen, wat zijn dat?

Om een specifieke velg op meerdere auto’s te kunnen monteren, werken fabrikanten vaak met een ringensysteem/ centreerringen. Dit komt omdat de naaf moet precies in het naafgat van de velg passen. Wanneer er een ruimte bevindt tussen het gat van de velg en de naaf worden er trillingen veroorzaakt wat niet goed is voor uw auto. 

Hoe werkt het?

Stel, u heeft velgen aangeschaft met een naafgat van 58 mm, dan kan deze niet gemonteerd worden op een auto die een naaf van 56 mm heeft. Door dan een ring in het naafgat van de velg te plaatsen kan de diameter worden aangepast naar de juiste afmeting. Dan is montage wel mogelijk. De centreerring zorgt ervoor dat de velg goed op zijn plaats blijft. Zonder de centreerring is de kans op onbalans veel groter omdat de velg alleen door de bouten op z’n plaats wordt gehouden.

Rijden zonder centreerringen

Het is aan te raden om wel met centreerringen te rijden. Ook als het verschil in diameter tussen velg en naaf minimaal is, is het nog steeds zaak om het verschil te compenseren. Als dit niet gebeurt veroorzaakt het vervelende trillingen, vooral op hoge snelheid. Daarnaast zorgen deze trillingen ook voor overmatige slijtage aan onderdelen van het voertuig en de banden. De kosten op dat moment zijn een stuk hoger dan een set centreerringen.

Soorten centreerringen

Grotendeels zijn centreerringen van kunststof. Voor bijvoorbeeld zwaardere of duurdere auto’s worden er naafringen van aluminium gemaakt, deze zijn steviger en kunnen tegen een zwaardere druk.

Een centreerring monteren

Een centreerring monteren, moeilijk is het niet. Maar het moet wel nauwkeurig gebeuren. Allereerst is het zaak dat alle onderdelen schoon zijn, we hebben het hier over het naafgat in de velg en de naaf op de auto. Zorg dat deze helemaal van vuil ontdaan zijn, want de centreerringen moeten er perfect in passen. Hierbij zorgt vuil voor oneffenheden. Vervolgens moet de centreerring aan de achterzijde gemonteerd worden. Monteer daarna de velg weer op de auto. Trek de bouten goed na. Het is te adviseren om hierbij geen moment sleutel te gebruiken.